De bouwvak en je planning

Jaren geleden ging Nederland een paar weken per jaar op slot. Tijdens de bouwvak-vakantie, de vakantie van de mensen uit het bouwvak, werd er nergens een steen in het cement gelegd. En ook veel van de toeleverende bedrijven gingen op vakantie waardoor projecten tijdens de bouwvak compleet tot stilstand kwamen. Dat gold voor wegenbouw en ook voor woningbouw. Centraal was de bouwvak voor heel Nederland in precies dezelfde weken. Het werd in de CAO geregeld.

Vanaf 1980 is dit losgelaten. Wel geeft de vereniging van bouwbedrijven, Bouwend Nederland, zelfbouw vakantieeen advies per regio. Het is aan iedere werkgever om daar een besluit in te nemen.

Tegenwoordig is het allemaal een stuk flexibeler. Uit onderzoek van Bouwgarant blijkt dan ook dat deze zomer een derde van de bedrijven door werkt tijdens de zomervakantie. Er gaan wel mensen op vakantie, maar de bedrijven sluiten niet.

De hele simpele conclusie is dan ook dat de bouwvak geen invloed hoeft te hebben op je planning. Als je planning erg kritisch is, kan je bij de selectie van de aannemer de voorwaarde meenemen dat er in de zomervakantie wordt doorgewerkt. De vraag is natuurlijk wel hoe belangrijk deze voorwaarde is ten opzichte van alle andere voorwaarden die je graag vervult ziet. En je kan de bouwvak ook gebruiken om zelf even vakantie te nemen van het project. Vaak leidt dit tot briljante ingevingen en nieuwe ideeën.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.