De cataloguswoning

Zelfbouw kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt letterlijk vrijwel alles zelf doen of je kunt vrijwel alles uitbesteden – maar wel kiezen welke woning je wilt – de zogenaamde cataloguswoning. In dit blog ga ik op beide in en besteed met name aandacht aan de jarenlang verguisde maar inmiddels zeer gevarieerde cataloguswoning.

De ene kant van het spectrum: alles helemaal zelf doen
Stel je een kavel voor, helemaal leeg van bebouwing en obstakels, voorbeeld eigenhandige zelfbouwin te vullen zoals je zelf wilt. Je begint met schetsen, denkt na over materiaalgebruik, vergunningen etc. Je leest veel over verschillende bouwwijzen en ineens besluit je zelfbouw heel erg letterlijk te nemen. En echt alles zelf te gaan bouwen. Dit lijkt iets dat in Nederland niet mogelijk is maar op IJburg in Amsterdam heeft een stel hun eigen huis vrijwel helemaal zelf gemaakt. De muren zijn gemaakt van strobalen (vlas), zelf bij elkaar gebonden met hulp van enthousiaste helpers. Vervolgens hebben ze de muren afgewerkt met leem en hout. Alles is volgens het Bouwbesluit gedaan en voldoet daarmee aan de wettelijke eisen. Daarnaast is alles extreem duurzaam aangepakt.
Als je denkt dat dit alleen kan in een landelijke omgeving met een schattig laagbouw hut-achtig huis, dan zit je verkeerd. Dit pand staat als een hoekwoning in een hoogstedelijke omgeving en heeft 5 verdiepingen.
(meer achtergronden vind je op http://fillieverhoeven.nl/ijburg-k233/)

De andere kant van het spectrum: catalogusbouw
“Vroeger”, een jaar of twintig geleden, stond catalogusbouw synoniem voor standaard, saai, landelijk en vooral lelijk. Er was sprake van één overheersend type, de boederette. Nagemaakte boerderijwoningen met het comfort van een gewone woning. De bewoners waren erg blij met deze woningen maar in architectuurkringen werd er met allergische verschijnselen op gereageerd. Gedacht vanuit vraaggestuurd bouwen (bouwen voor wat de klant wil) is een dergelijke reactie inmiddels behoorlijk achterhaald. En gelukkig is er in de loop van de tijd ook heel veel goeds gebeurd op het uiterlijke vlak van cataloguswoningen. Verschillende architecten bieden tegenwoordig standaardwoningen aan. Cataloguswoningen zijn daardoor inmiddels ook toepasbaar in stedelijk gebied, als geschakelde woning, niet slechts vrijstaand.

Wanneer je zelf je woning wilt bouwen, geeft de keuze voor een cataloguswoning vooral veel rust en duidelijkheid. Je kiest letterlijk uit een catalogus een woningtype, bekijkt welke keuzes je nog hebt, maakt daarin een keuze en vervolgens rolt er een prijs uit.

schets van het idee van een cataloguswoningVaak wordt gewerkt met een basiscasco waarbij je kan kiezen hoe je de gevel opgebouwd wilt zien, waar de ramen en deuren moeten komen, of je een dakkapel wilt, wat voor gevelbekleding (bijvoorbeeld baksteen of stuc) en keuzes over de plattegronden binnen. Bij dat laatste kan je denken aan een hele grote woonkamer met de keuken erin (dus geen muren op de begane grond), of een hele grote gescheiden woonkeuken en een aparte tv-kamer op de begane grond. Je kan daarbij, afhankelijk van welke bouwer je kiest, bijna altijd kiezen voor een moderne of voor klassieke stijl.

 

Een ander groot voordeel  naast duidelijkheid over wat je krijgt voor welke prijs dat de cataloguswoning in het algemeen heel erg snel gebouwd is. Daarbij kan je denken aan een bouwtijd van een paar maanden in plaats van een jaar.

Bij cataloguswoningen heb je daarnaast vaak de keus of je de aannemer de hele vergunningverlening laat doen of dat je dat zelf in de hand houdt.

Andere varianten
Tussen de absolute zelfbouw en de cataloguswoning zit een heel scala aan andere mogelijkheden. Het gaat er natuurlijk vooral om wat je zelf wilt. Jouw specifieke droomwoning vind je waarschijnlijk níet in een catalogus. En als je gewoon graag zoveel mogelijk je eigen keuzes maakt, is een ontwerp door een architect een hele goede keus. Maar ook als je het hele bouwproces eigenlijk heel erg onoverzichtelijk vindt, kan je met behulp van een cataloguswoning een zelfbouwwoning realiseren. En dat hoop ik hiermee duidelijk te maken.

Of je volgt natuurlijk mijn cursus. Dat helpt ook bij het krijgen van overzicht.
😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.