Dromen toegestaan!

Als zelfbouwer mag je je eigen woondroom realiseren. Je eigen droom niet alleen voor wat betreft het aantal kamers maar ook voor hoe je huis er uit gaat zien. In dit blog geef ik een aantal voorbeelden van gebouwen die daarbij kunnen inspireren.

Verderop in het blog ga ik in op de haalbaarheid van onalledaagse gebouwontwerpen in Nederland. En omdat het vooral ter inspiratie is, geef ik wat tips om deze wilde ideeën op zijn minst deels te gebruiken voor het realiseren van je eigen droom.

Wild, wilder, wildst

aeb8d79515ec463a3d40dd4c6d41d932Ik geef toe, het is totaal over de top maar wel een mooi voorbeeld van een compleet eigenzinnig ontwerp, la Montana Magica. Er is geen muur recht of strak. De magische berg is in gebruik als hotel in het regenwoud van Chili. Het lijkt gegroeid maar is volledig door mensenhanden vanaf de grond opgebouwd. In de “vulkaankrater” zitten in totaal 13 kamers die alleen via de loopbrug bereikbaar zijn. De architectuur is ook binnen doorgezet waardoor je aan de binnenkant de buitenkant beleeft.

 

Een ander voorbeeld dat uit de aarde bodemnhuis Bad Blumaulijkt op te rijzen, is te vinden in Oostenrijk. Het is een complex van gebouwen, gedrapeerd in het landschap.
Ook dit is in gebruik als hotel. De ontwerper van het complex, Hundertwasser, staat bekend om zijn organische ontwerpen.
Het mooie aan beide voorbeelden is dat zij het omringende landschap zo min mogelijk verstoren. Daarbij zorgt een groen dak voor koelte in de zomer en het vasthouden van warmte in de winter.

Ik ga nog even door met futuristische plaatjes maar zal langzaam terugroeien naar zelfbouw in Nederland.

NautilusDe Nautilus. Een stel uit Mexico Stad wilde een bijzondere woning en vond daarbij een bijzondere architect. Ook aan de binnenkant is het idee van de schelp verder doorgevoerd (klik hier voor meer informatie).

Nu lijkt een dergelijk ontwerp in Nederland niet realiseerbaar. Het is niet waarschijnlijk dat de gemiddelde Welstandscommissie instemt met een dergelijk project, laat staan dat het binnen een bestemmingsplan past (rooilijn? dakvlak?). En dat brengt me terug in de werkelijkheid.

Wat nou “Nee”?
In Nederland komt heel afwijkende architectuur niet veel voor. Meestal bestaan onze woningen uit rechtopstaande, verticale muren met daarop een horizontaal vlak dat het geheel afsluit. Eventueel zit er een puntdak op. Dit zijn de meest voorkomende vormen van onze gebouwen. Hoe dan ook adviseer ik je toch om, wanneer je een bijzonder droomhuis hebt dat je zou willen bouwen, hierover in gesprek te gaan met de gemeente van je keuze of eventueel op zoek te gaan naar een gemeente die er aan mee wil werken. Ook al passen afwijkende lijnen in principe niet in de Nederlandse vormgeving, er zijn gemeenten die ruimte geven voor experiment. Zo heeft Almere in het verleden expliciet gevraagd om ontwerpen van experimentele woningen (klik hier voor de pagina) en nog steeds wordt in sommige gemeenten “gespeeld” met welstandsvrij bouwen. Het blijven uitzonderingen maar een “Nee” krijgen kan altijd nog. Je loopt namelijk het risico een “Ja” mis te lopen.

Elementen gebruiken

Wanneer een volledige droomwoning niet mogelijk is, kan je je ideaalplaatje gebruiken Nautilus binnenkantom elementen uit je droom in aangepaste vorm te gebruiken. Je droomwoning kan je op ideeën brengen van onderdelen die wél toepasbaar zijn in je eigen woning. Zo kan je het gigantische glas-in-lood-raam van de Nautilus in vereenvoudigde vorm terug laten komen in één van je gevels.

Of, om bij de schelpvorm te blijven, het bijzondere element toe passen in een functionele ruimte. wasbak slakkenhuis
Maar je kan ook gebruik maken van de natuur in huis a la de magische berg door boomstammen als dragers van je woning te laten fungeren.

organische trap

En dat is dan allemaal binnen mijn voorliefde voor organische architectuur. Er zijn ontelbare andere voorbeelden van unieke woningen te vinden. Natuurlijk moeten je ideeën uiteindelijk altijd passen binnen de regels van het Bouwbesluit, maar deze regels laten voldoende ruimte voor eigen interpretatie.

In de komende periode zal ik af en toe een blog wijden aan inspirerende ideeën. Omdat ik dit zelf zo leuk vind, maar vooral omdat ik denk dat juist zelfbouw en CPO de kans bieden om in ieder geval een deel van je woondromen te realiseren.
En om buiten de standaardoplossingen te denken.

Eén reactie

  1. Wauw leuke foto’s! zo ziet mijn droomhuis er wel een beetje uit ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.