Het belang van keuzes maken

Dit zou de titel van een filosofisch blog kunnen zijn, maar dat is het uiteraard niet. Sterker nog, de stelling is heel aards: Zelfbouw vereist het maken van keuzes. Zonder keuzes geen woning. Zo simpel is het. In dit blog ga ik in op de belangrijkste keuzes in het zelfbouwproces. Tot slot eindig ik met de meest bepalende keuze. En dat is tevens de keuze die er voor zorgt dat de andere keuzes haalbaar worden.

De keuzes in een notendop

Om van je wens tot de sleuteloplevering van je zelfgebouwde woning te komen, worden op hoofdlijnen altijd dezelfde stappen doorlopen. In de eerste stap moet je bepalen wat je Keuzes bij zelfbouwprecies wilt, hoeveel tijd en geld je daarvoor over hebt en waar je wilt gaan bouwen. Deze eerste stap is dus één groot keuzemoment met veel variabelen. Deze variabelen hangen onderling nauw samen. Je kan wel de wens hebben een vrijstaande villa in de Wassenaarse duinen te bouwen, als je budget €250.000 is, zal je de wens niet kunnen realiseren.

In de tweede fase van het project worden de keuzes zakelijker. Je zult een architect moeten kiezen om mee samen te werken (overigens kan je er ook voor kiezen de architect al bij de eerste fase te betrekken). Om te bepalen of een architect de juiste is voor jouw project, moet je weten hoe de architect werkt. Dat gaat enerzijds om hoe zijn ontwerpen er uit zien (futuristisch versus traditioneel, glas versus baksteen) maar ook om zijn stijl van werken. Sommige architecten zitten bij wijze van spreken naast de opdrachtgever te schetsen terwijl anderen met het programma van eisen op hun eigen werkplek een aantal ontwerpen maken. Voor beide werkwijzen is wat te zeggen, jij moet bepalen wat je het prettigst vindt.

Vervolgens ga je in deze fase, samen met de architect naar een definitief ontwerp toewerken en maak je de keuze hoe je huis er uit komt te zien. Na dit moment is het nog mogelijk om in details wat te veranderen maar veel speelruimte is er niet meer. Op basis van het definitief ontwerp wordt de vergunning aangevraagd en het bestek opgesteld.

In de derde fase wordt het definitief ontwerp verder uitgewerkt zodat het aan een aannemer aanbesteed kan worden. Dit betekent dat hierna de grote kosten gemaakt gaan worden. Zodra de aannemer de opdracht heeft, gaat hij stenen kopen, mensen contracteren om hem te helpen en installaties aanschaffen. Ook gaat hij tijd reserveren voor jouw project waardoor de urenteller gaat lopen. Kortom: in deze fase gaat het ineens over tonnen en niet meer over duizenden euro’s. Het is daarom heel erg belangrijk om in deze fase te beslissen of je het project echt nog steeds door wilt zetten. Je moet dit beslissen vóórdat je alle zogenaamde verplichtingen aangaat. Vergis je niet: op dit moment is er al een fiks aantal kosten gemaakt maar dat gaat zoals gezegd om duizenden euro’s. Niet om twee ton.

In de vierde fase komen allerlei heel praktische keuzes op je af. Ook al heb je een definitief ontwerp en een bestek, tijdens de bouw blijven er diverse keuzes over die pas tijdens de uitvoering zichtbaar worden. Moet de klink links of toch beter rechts? Moet het raam naar boven of naar beneden open? Tegelen we door tot aan het plafond of tot aan de lambrisering? Afhankelijk van de afspraken met je architect word je zelf bij deze keuzes betrokken. Het is mogelijk dit allemaal door de architect te laten begeleiden maar ook dat is een keuze.

De belangrijkste keuze

Er valt natuurlijk over te twisten. Toch poneer ik bij deze dat de belangrijkste keuze in het zelfbouwproces de keuze is wat je precies wilt met je woning. Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Welk duurzaamheidsniveau wil je bereiken? Hoe groot moeten de verschillende kamers zijn? Hoe luxe moet alles uitgevoerd worden? Wil je een garage? Met andere woorden: waar moet je huis aan voldoen zodat jij er de komende jaren tevreden kunt wonen? Want dat is het doel van je zelfbouwwoning: dat je er uiteindelijk nog jaren met veel plezier woont. Om dat te bereiken is het nodig dat de woning afgestemd is op jouw woonwensen. Het is dus erg belangrijk om te bepalen wat je woonwensen zijn.

Wanneer je voor jezelf op een rij hebt wat je woonwensen zijn, kan de architect met het budget als communicerend vat het ontwerp maken. Of de architect kan je vertellen dat je woonwensen te groot zijn en dat je dit nooit kunt bereiken met het budget dat je hebt. Op basis daarvan kan je bepalen of je er dan wel mee door wilt gaan of je kan kijken of je je woonwensen wat kan verlagen. Door bijvoorbeeld alle kamers wat kleiner te maken, door een iets minder luxe afwerking te kiezen, of wat dan ook.

Vaak schort het bij zelfbouwers aan een reëel beeld van wat ze voor hun budget kunnen realiseren. Ook bij zelfbouw zijn er grenzen aan de wensen. Maar juist bij zelfbouw heb je wél de mogelijkheid om een kostbare keuken in te ruilen voor een extra kamer op zolder. Juist bij zelfbouw kan je dat soort keuzes zelf maken. Waardoor je binnen het budget toch de best passende woning kan bouwen waar je nog jaren met plezier woont.

In een volgend blog ga ik in op welke woonwenskeuzes er zijn.

 

Eén reactie

  1. Leuke blog!
    Het maken van keuzes is inderdaad een heel belangrijk aspect van zelfbouw. Alles kan lijkt het. Een goede architect moet volgens mij steeds een passend spectrum aan keuzes voorleggen, zodat de keuzes afgebakend worden.

    Naast een stijl en werkwijze van een architect, is het bij de keuze van een architect belangrijk dat je elkaar eerst leert kennen. Begrijp je elkaar. Zelf je huis bouwen is vooral heel veel communiceren. Bouwen is een taai proces waarbij je als een hecht team samen tot het beste resultaat wilt komen. Een goede samenwerking is daarbij essentieel.

    De kunst is inderdaad om eerst je woonwensen scherp te krijgen. Een architect kan je daarbij helpen door de juiste vragen te stellen. Hoe leef je nu en hoe wil je in de toekomst leven? Met andere woorden: wil je alle woonwensen nu passend krijgen in je woning, of houd je rekening met flexibiliteit van je woning? Gedurende je leven veranderen ook je woonwensen. Hoe kan je woning eenvoudig aangepast worden aan een veranderende woonsituatie?

    Ik ben benieuwd naar de woonwenskeuzes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.