Houd het huis koel – energievriendelijke koeling van je woning

Het eerste tropische weekend van 2014 staat voor de deur. Maar hoe dol we ook zijn op de zon en zomerse temperaturen, het is prettig wanneer het in huis niet te warm wordt. Een comfortabele woning is een woning die in de winter warm en in de zomer koel aanvoelt.

Je zou in je woning voor de hete dagen een airconditioningsysteem aan kunnen leggen. Maar een airco vreet energie. Helemaal de mobiele airco’s die je aanschaft op het moment dat je huis echt te warm blijkt te worden. Verder kost het grondstoffen om een airco te maken en zitten er koelmiddelen in airco’s, die vaak HFK’s bevatten.

Wanneer je zelf of in een collectief je woning bouwt, kan je in het ontwerp al rekening houden met de koeling van het pand. Er zijn ook technische energiearme oplossingen. In dit blog wordt op één van die oplossingen ingegaan.

Kleine ramen, dikke muren
Wat in de winter voor het warm houden van je woning geldt, geldt in de zomer omgekeerd voor het buitenhouden van de warmte. Glas zorgt voor transport van energie. Dus weinig glasoppervlak zorgt voor het buiten (en binnen) houden van de warmte. Je kan de woning zo ontwerpen dat er weinig ramen zijn. Met name op de zuidzijde zijn grote ramen een bron van grote warmte.

Een belangrijk nadeel hiervan is dat deze grote ramen op het zuiden in de winter juist erg waardevol zijn voor het binnenhalen van passieve zonnewarmte. Het is een afweging die je op basis van je persoonlijke voorkeuren moet maken waarbij ik direct opmerk dat de koude dagen waarop verwarming nodig is, veel talrijker zijn dan de warme dagen waarop een koel huis gewenst is.

Een tussenvorm is dat je een paar ruimtes voorziet van kleine ramen op het noorden waardoor je in de zomer een koude ruimte hebt. Houd daarvan bij hete periodes dan wel de deur gesloten, anders komt de kou als nog naar binnen.

Gelukkig is zowel voor verwarming als voor koeling goede isolatie erg belangrijk. Hoe meer je woning op een grot lijkt, hoe langer je de warmte binnen houdt en hoe moeilijker de warmte van buiten naar binnen komt. Dus dikke, goed geïsoleerde buitenmuren helpen bij de koeling van de woning. En die maak je over het algemeen toch al om aan de EPC-eisen te voldoen.

Koeling door witte of groene daken
Witte daken zijn letterlijk witte daken. De soort materiaal is niet zo heel belangrijk (al zijn daar ook verschillen in: metaal is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee) het grootste effect komt door de weerkaatsing van het zonlicht op het witte oppervlak. Een zwart bitumen dak trekt daarentegen veel warmte aan en houdt die lang vast.

Ook een groen dak kan de temperatuur binnenshuis lager houden. De plantjes op het dak gebruiken de zonnewarmte om water te verdampen. Daarmee komt de warmte dus niet dieper in de woning maar wordt “koudgemaakt”. De plantjes moeten wel water hebben om te verdampen dus bij warm weer is het goed om de planten af en toe water te geven.

Waar op een vlak dak zonder groen in de zomer de temperatuur kan oplopen tot 70⁰C kan een groen dak dit op circa 37ºC houden.

Niet passief: WKO
Een manier om de woning op een niet passieve manier te koelen is het gebruik van Warmte-Koude opslag (WKO). Deze zorgt in de winter voor verwarming en in de zomer voor koeling. Het principe is dat door een grote pijp in de bodem in de zomer opgeslagen winterkoelte omhoog wordt gepompt en in de winter wordt verwarmd met opgeslagen zomerwarmte. De koude en warmte wordt meestal in een ondergrondse watervoerende laag opgeslagen en onttrokken. De WKO’s zijn er voor individuele woningen. In een CPO kan het hele complex op de WKO worden aangesloten.

Koeling, verwarming en allerlei andere duurzaam toe te passen methoden, komen aan de orde bij de cursus voor zelfbouwers/CPO-ers. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.