Het vinden van een kavel

Naast het ontwerp heb je een plek nodig om je woning te realiseren. Afhankelijk van je wensen kan het een klus zijn om het geschikte kavel te vinden. Gelukkig is er een fiks aantal mogelijkheden om te zoeken. Veel makelaars hebben een overzicht van deze kavels maar er zijn ook gespecialiseerde makelaars en websites. Vaak hebben gemeenten een overzicht van kavels die zij zelf uit willen geven.

Als je op eigen gelegenheid een kavel zoekt, is het belangrijk om voordat je daadwerkelijk tot de koop overgaat na te gaan wat er in het bestemmingsplan over het kavel is opgenomen. Wanneer er geen woonbestemming op het perceel van toepassing is, is het nog maar de vraag of de gemeente mee wil werken in het wijzigen van de huidige bestemming. En wanneer de gemeente bereid is om mee te werken, kost het je in ieder geval extra tijd.
Als het kavel de juiste bestemming heeft, kijk je vervolgens naar de bouwvoorschriften. Zijn de geldende bouwvoorschriften passend voor jouw wensen?

 

Websites met kavelaanbod

(geselecteerd op hoeveelheid kavels):
www.bouwkavelsonline.nl
www.funda.nl/koop/heel-nederland/bouwgrond
www.kavelgids.nl
www.dekavelaar.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als dat allemaal passend is of wanneer de gemeente bereid is om het bestemmingsplan aan je wensen aan te passen, is het goed om te kijken naar:
• de draagkracht van de bodem: een slappe bodem kan heien noodzakelijk maken
• de hoogte van het terrein: wanneer jouw kavel lager ligt dan de omliggende gronden is ophoging raadzaam om het effect van een afvoerputje te voorkomen
• de afwatering van je kavel
• de bereikbaarheid van je kavel tijdens en ná de bouw
• de aanwezigheid van bodemverontreiniging
• de aanwezigheid van obstakels zoals oude funderingen, putten, tanks, boomstronken

Iedere extra ingreep (heien, ophogen, opschonen) kan de kosten van je project verhogen.

Reageren is niet mogelijk