Kleur en energiegebruik

De keuze van de kleuren van je woning heeft wel degelijk invloed op je energiegebruik. De belangrijkste kleuren zijn daarbij wit, groen en zwart. En de grootste winst is te behalen op het dak en aan de zuidelijke gevels.

Het zit hem in de kleurentheorie: Wit is een combinatie van alle zichtbare kleuren, zwart het ontbreken van zichtbare kleuren. Dit heeft tot gevolg dat zwart al het zonlicht dat er op valt absorbeert, waarbij de energie van de zon in warmte wordt omgezet. Het omgekeerde gebeurt met wit: dit reflecteert de zonnestralen in alle mogelijke richtingen, waardoor het geen invloed heeft op het oppervlak waar op het zonlicht valt. De stralen bereiken immers de ondergrond (het dak of de gevels) niet.

wit huis

(helaas niet mijn woning)

Dan terug naar het energieverbruik. De winst van de
kleuren speelt met name een rol in de zomer. Wanneer de zon de gevels en de daken blakert, maakt het behoorlijk verschil of je huis zwart of wit (of van een lichte kleur) is. Uit ervaring weet ik dat een zwart huis in de zomer enorm warm wordt en ’s avonds nog heel erg lang zijn warmte vasthoudt. Wanneer datzelfde huis in wit zou worden uitgevoerd, zou dit effect veel minder zijn. In de winter is de invloed van de zon op de buitenkant veel minder groot omdat de kracht van de zon dan minder sterk is. De zonnestralen leveren niet genoeg kracht om de omgeving of de gevels voldoende te verwarmen om de buitentemperatuur te compenseren.

Op dit moment worden veel platte daken in zwart (bitumen) uitgevoerd. Of in zwarte pannen. Wanneer deze daken in wit uitgevoerd worden, scheelt dit veel in de behoefte om de woning op hete dagen via airco of ventilatoren te koelen.

Groen dak

Er is nog een derde kleur genoemd: groen. Ook een groen dak en groene gevels kunnen de temperatuur binnenshuis lager houden. Een groen dak komt tot stand door op een plat dak (het dak is niet helemaal plat maar in ieder geval niet onder een hoek van 45⁰C) een laag aarde aan te brengen en daarop plantjes te zetten. De plantjes op het dak gebruiken de zonnewarmte om water te verdampen. Daarmee komt de warmte dus niet dieper in de woning maar wordt “koudgemaakt”.

Waar op een vlak dak zonder groen in de zomer de temperatuur kan oplopen tot 70⁰C kan een groen dak dit op circa 37ºC houden. Daarbij houdt het groen op daken regenwater vast waardoor het verharde oppervlakte in de woonomgeving daalt. Maar dat is een (positief) neveneffect en heeft geen directe invloed op de energierekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.