Ontwerpkeuzes en energieverbruik

Door bij het ontwerp van je woning rekening te houden met een aantal dingen, kan je het energieverbruik van je woning verlagen. In dit blog ga ik in op een paar van deze ontwerpkeuzes.

Plaatsing ten opzichte van de zon
In het blog van 14 augustus ben ik op het gebruik van passieve zonne-energie ingegaan. Het komt er op neer dat je je huis zo kan plaatsen dat het de meeste zon vangt maar ook dat je met ontwerpingrepen het energieverlies uit de woning zo beperkt mogelijk maakt. Voor de volledige tekst klik hier.
Groene daken
Met een groen dak wordt een plat of licht hellend dak bedoeld dat bedekt wordt met sedum of andere vegetatie. Sedum zijn plantjes die tegen de barre omstandigheden op het dak kunnen en weinig onderhoud vergen.
bodemhuis Gary Neville
Een groen dak heeft veel voordelen ten opzichte van een niet-groen dak. Met een groen dak verhoog je de isolatiewaarde van je dak, er wordt immers een dekentje op je dak gelegd. En in de zomer voorkomt het sedum dat de temperatuur op een warme zomerdag oploopt tot 60 à 70 °C. De sedumplanten verdampen de hitte waardoor het dak rond de temperatuur 37 °C blijft. Daarnaast zorgen de groene daken ervoor dat regen door het dak vastgehouden wordt. Met name in een stedelijke omgeving wordt dit steeds belangrijker. Beton en straatklinkers houden geen vocht vast waardoor bij hevige regenval het allemaal door het riool verwerkt moet worden. Wanneer het vastgehouden kan worden, bijvoorbeeld door gras of een groen dak, voorkomt dit wateroverlast in de stad. Dit is natuurlijk geen rechtstreekse energieverlaging, maar wel goed om te weten.
Materiaalgebruik
Door het gebruiken van specifieke materialen in je ontwerp, kan je het energiegebruik van je woning verlagen. Het bekendste en meest toegepaste voorbeeld is (drie)dubbel glas. Maar ook door je woning van bijvoorbeeld stro te bouwen, bespaar je op je uiteindelijke energierekening. Stro is daarnaast extreem duurzaam en schept een prettig leefklimaat. Het is een restproduct van de landbouw waardoor afval heel nuttig kan worden ingezet en er geen nieuwe grondstoffen voor de gevels van je nieuwe woning gebruikt hoeven te worden. Stro vergt alleen wel een ander ontwerp van je woning waardoor je al bij het begin van het ontwerpproces rekening met dit materiaalgebruik moet houden.
Andere berichten over ontwerp en energie:

Wat is de EPC?

Energieneutraal bouwen

Biobased bouwen

Met stro bouwen

Gebruik de zon

Koel

Kleur gebruiken

Gebruik het dak

 

Eén reactie

  1. Deze dingen zijn allemaal erg handig maar je betaald er wel veel voor bij d bouw van het huis! Op lange termijn scheelt het inderdaad geld maar je moet het geld ook maar hebben op het moment dat je je huis laat bouwen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.