Wat kost een zelfbouwwoning?

Het bouwen van je eigen woning kost geld. Hoeveel geld is afhankelijk van een groot aantal zaken.

Iedere zelfbouwwoning is anders en alle kosten zijn afhankelijk van keuzes. Bijvoorbeeld: een heel sobere afwerking is goedkoper dan een zeer luxueuze afwerking. Maar al wél heel veel te zeggen is over de kosten van je woning. En gelukkig zijn er ook websites die wél hun nuttige rekenmiddel willen prijs geven. In dit artikel ga ik in op de gemiddelde bouwkosten van een zelfbouwwoning, geef ik een globaal rekenvoorbeeld en een verwijzing naar een website waar je gedetailleerder de bouwkosten kunt berekenen.
Kostenopbouw bij zelfbouw
Het grootste deel van de kosten bestaat uit de kosten voor het daadwerkelijk bouwen van de woning en uit de kosten voor de aanschaf van de grond. Grondkosten variëren sterk per provincie, per stad en zelfs per straat. Daar valt weinig algemeens over te zeggen. Op de bouwkosten ga ik hieronder in. De andere kosten van de woning bestaan uit de kosten van leges, het aansluiten van de woning op de nutsvoorzieningen, notariële akten, ontwerpkosten, verzekeringen en onvoorziene kosten. In een volgend blog worden al deze kosten uitgewerkt, voor nu volstaat deze opsomming.
Gemiddelde bouwkosten van een woning
Zoals gezegd: dé zelfbouwwoning bestaat niet. Er is ook geen standaard woningtype of gemiddelde woning. Maar er is wel een (jaarlijks fluctuerend) bedrag waarmee grof gerekend kan worden. De bouwkosten van een gemiddeld huis zijn € 1.200 per m2. Dit is een huis met een gemiddeld afwerkingsniveau, gemiddeld materiaalgebruik en gemiddelde complexiteit van uitvoering. Let wel: dit gaat om het materiaalgebruik van het casco. Dit zegt nog niets over de aanwezigheid van een luxe keuken of iets dergelijks. Wanneer je echt voor een budget huis gaat, kan je uitgaan van € 1.000 per m2 en bij een zeer luxe uitgevoerde woning kan je rekenen met een bedrag van € 1.750 per m2. In Amsterdam is op dit moment iemand bezig zijn woning te bouwen met alleen maar materialen die hij op Marktplaats kan vinden. In zo’n geval dalen de bouwkosten natuurlijk direct.
Rekenvoorbeeld
Dit gemiddelde m2-bouwkostenbedrag kan je gebruiken om een inschatting te maken van de totale kosten die je kan verwachten. Vervolgens kan je hiermee bekijken of je plan binnen je budget blijft of dat er nog naar je keuzes gekeken moet worden omdat je er nu al bovenuit gaat.
 Voor het rekenvoorbeeld heb je informatie nodig over:OLYMPUS DIGITAL CAMERA
–        De kosten van het (bouwrijpe) kavel
–        De bouwkosten zoals je die hierboven hebt bepaald (aantal m2 * prijs)
–        Leges en heffingen totaal 2 tot 3,5% van de ingeschatte bouwkosten
–        Onvoorzien een reservering van 4% van de bouwkosten
–        De kosten van het ontwerp en advies, ongeveer 10 tot 15% van de bouwkosten
–        Financieringskosten, 7 tot 9% van de totale bouw- en grondkosten
Alles bij elkaar zijn dit de totale realisatiekosten oftewel stichtingskosten van de woning.
Daarbij komen nog de kosten voor de keuken, de aanleg van de vloeren, het sanitair de eventuele tuinaanleg en verhuis- en inrichtingskosten. Deze vallen in principe alle buiten de bouw van de woning.
Bij een kavel van 300m2 (a €250/m2 in Lelystad) met een woning van 150m2 met een gemiddeld afwerkingsniveau gaat het dan over een bedrag van ongeveer €300.000.
Een gedetailleerdere bouwkostenberekening
Op de website http://www.watkostbouwen.nl kan je een helder en transparant instrument vinden waarin je veel meer keuzes kwijt kunt waardoor je een veel gedetailleerder inzicht in de te verwachtte bouwkosten kan krijgen.

 

 

3 reacties

 1. Kosten en bouwen, het blijft lastig. Je uitleg is duidelijk.
  Toch blijft het bepalen van de bouwkosten een grove berekening.
  De kosten van de installaties kunnen de prijs aardig verhogen.
  Wat vraagt een aannemer voor het bouwen? Daar zitten ook hele grote verschillen in.
  De kosten voor een zelfbouwwoning blijft kortom maatwerk.

  vriendelijke groet,
  Hans

  • Hallo Hans,

   Daar heb je absoluut gelijk in. De kostenberekening van de zelfbouwwoning blijft maatwerk. Er zijn deskundigen voor nodig om alles in detail uit te rekenen en dan nog blijft het onzeker totdat de aannemer zijn prijs heeft genoemd. Dat had ik misschien nog sterker moeten benadrukken. Maar ik hoop wel een beetje houvast te geven zodat men in staat is om in ieder geval een globale inschatting te maken.

   Dank voor je reactie!

   Groeten,
   Chantal

 2. Hartelijk bedankt voor alle deze voorbeelden! Ik wit wel dat veel geld aan het daadwerkelijk bouwen gaat maar ik had geen idee dat de aanschaf van de grond relatief duur is. Ik ga straks een nieuw huis bouwen en nu wil ik ongeveer rekenen hoe duur het voor mij zal zijn. Misschien ga ik toch voor een professionele opinie vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.